Mjesečno se u BiH zatvori nekoliko stotina preduzeća

Bez autora
Jun 09 2011

Mala i srednja preduzeća čine skoro 99,62 posto preduzeća u Republici Srpskoj, a prema ocjeni Ministarstva industrije, energetike i rudarstva tog entiteta, predstavljaju svojevrsnu lokomotivu u procesu zapošljavanja. No, crna statistika o zatvaranju malih i srednjih preduzeća u ovom entitetu nastavljena je u ovoj godini te ih je u samo 15 dana u martu, prema posljednjoj objavi u "Službenom glasniku RS", ugašeno 159. U Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS objašnjavaju da su razlozi za drastičan porast zatvaranja ovih preduzeća u tekućoj godini - pad prometa i rast davanja za poreze i doprinose. U 2010. godini u RS zatvoreno je 5.600 zanatskih trgovačkih i ugostiteljskih radnji, odnosno, u prosjeku, 460 mjesečno, a u istom periodu otvoreno je 3.400 novih. Iako ne postoje precizni podaci, trend gašenja malih i srednjih preduzeća na sceni je i u Federaciji BiH. Početkom godine završne račune predalo je 346 firmi manje nego lani.

Mjesečno se u BiH zatvori nekoliko stotina preduzećaMala i srednja preduzeća čine skoro 99,62 posto preduzeća u Republici Srpskoj, a prema ocjeni Ministarstva industrije, energetike i rudarstva tog entiteta, predstavljaju svojevrsnu lokomotivu u procesu zapošljavanja.

Zanati i trgovina

No, crna statistika o zatvaranju malih i srednjih preduzeća u ovom entitetu nastavljena je u ovoj godini te ih je u samo 15 dana u martu, prema posljednjoj objavi u "Službenom glasniku RS", ugašeno 159.

U Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća RS objašnjavaju da su razlozi za drastičan porast zatvaranja ovih preduzeća u tekućoj godini - pad prometa i rast davanja za poreze i doprinose.

U 2010. godini u RS zatvoreno je 5.600 zanatskih trgovačkih i ugostiteljskih radnji, odnosno, u prosjeku, 460 mjesečno, a u istom periodu otvoreno je 3.400 novih.

Trend gašenja

Iako ne postoje precizni podaci, trend gašenja malih i srednjih preduzeća na sceni je i u Federaciji BiH. Kako nam je kazao predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić, početkom godine završne račune predalo je 346 firmi manje nego lani.

- To govori da je smanjen broj firmi, odnosno da su se ugasile ili, eventualno, priklonile nekim drugim kompanijama. Doduše, iz mjeseca u mjesec, kada je riječ o ovom pitanju, nemamo neke oscilirajuće brojke. U proteklom periodu čak imamo povećanje broja zaposlenih - kaže Lasić.

Prema nekim podacima, u prvom polugodištu ove godine, mahom zbog uvođenja fiskalnih kasa, u Federaciji BiH ugašeno je skoro 30.000 obrta.

Dramatično stanje

Jago Lasić ističe da je stanje kod obrta dosta dramatičnije nego prije te da su firme s nekoliko uposlenih više opterećene nametima i fiskalizacijom nego mala i srednja preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik